Artrose & Artritis
COPD
Enkelklachten
Hartfalen
Hoofdpijn
Kaakklachten
Knieklachten
MS
Osteoporose
Reuma
RSI
Rugklachten
Stress
Tenniselleboog
WhiplashStress

Stress: "Angststoornis. De patiŽnt kan last hebben van een verhoogde prikkelbaarheid, slaapstoornissen, concentratiestoornissen, interesse en initiatief verlies en een negatief
toekomst beeld."


Overspannen:"De patiŽnt heeft last van een verhoogde prikkelbaarheid, slaapstoornissen, concentratiestoornissen, interesse en initiatief verlies, een negatieve toekomst verklaring en
verminderde geestelijke spankracht veroorzaakt door een langdurige wanverhouding tussen
geestelijke en lichamelijke draagkracht van een individu enerzijds en de sociale draaglast,
door de omgeving anderzijds."


Posttraumatisch stress syndroom:"Angststoornis gedurende langer dan een maand als gevolg van blootstelling aan een ernstig traumatische ervaring.De klachten bestaan uit herbeleving van de
ervaring in de vorm van niet te onderdrukken herinneringen, nachtmerries en illusies. Daarnaast heeft
de patiŽnt last van een verhoogde prikkelbaarheid, slaapstoornissen, concentratiestoornissen,
interesse en initiatief verlies en een negatieve toekomst verklaring. De klachten komen overeen
met die van Stress alleen is er bij het posttraumatische stress syndroom vaak ook sprake van:
derealisatie, onthechting en depersonalisatie."


Ziektebeeld
Stress is een van de meest voorkomende ziektebeelden in onze westerse cultuur. Tegelijkertijd is het ook een van de meest onduidelijke ziektebeelden. Stress staat vaak aangeschreven als oorzaak voor verschillende ziektebeelden. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat stress invloed heeft op de algehele gesteldheid van de mens. Dit zowel op geestelijk, emotioneel en lichamelijk niveau. Stress uit zich vaak, in 'lichte' vorm, als een verhoogde spanning ergens in het lichaam. Maar kan zich ook uiten in een zeer ernstige vorm zoals bijvoorbeeld een posttraumatisch stress syndroom. (Angsten die een individu kan hebben na het meemaken van een zeer aangrijpende gebeurtenis. Stress omvat vele soorten en vormen. De meest bekende vorm van stress in onze samenleving is stress die gekoppeld is aan het 'overwerkt raken', overspannenheid en de burn-out.
Deze vorm van stress begint vaak als een onschuldige vorm van spanning. Dit kan door vele verschillende aspecten veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld een stressvolle baan of een aangrijpende gebeurtenis in de omgeving van de desbetreffende persoon. Op het moment dat stress langere tijd aanhoudt wordt het steeds meer merkbaar voor de persoon. Men ziet bij deze categorie personen dat de spierspanning verhoogt en dat een persoon prikkelbaarder wordt voor zijn omgeving. Aspecten uit de omgeving die voorheen van weinig betekenis waren gaan een grotere rol spelen voor de desbetreffende persoon. Hij of zij ervaart dat hij te kampen krijgt met concentratie stoornissen, slapeloosheid, interesse en initiatief verlies, rusteloosheid en een negatief toekomst perspectief.
Deze factoren beginnen op en zeer laag niveau maar kunnen in de loop der tijd tot een groot probleem voor deze persoon leiden. Op ten duur kan het zelf depressiviteit en of een burn-out tot gevolg hebben. Daarom is het zaak er in een beginstadium van de aandoening bij te zijn. Echter is dit niet zo makkelijk. Aangezien het ziektebeeld op een dusdanig langzame manier invloed op de persoon krijgt dat het pas in een later stadium opgemerkt wordt. Bij stress is het vaak ook dat de aandoening periode gebonden is. Het kan zijn dat wanneer een persoon stress heeft, hij dit gedurende een aantal maanden heeft omdat er factoren in zijn werk of privť omgeving zijn die hiertoe leiden. Deze factoren kunnen na een bepaalde tijd verdwijnen en zo ook een gedeelte of de gehele oorzak voor de stress wegnemen. In een dergelijk geval zullen de symptomen ook afnemen. In dit voorbeeld kan de stress factor weinig tot geen kwaad. Echter als de stress factor langere tijd aanhoudt dan kan stress leiden tot het optreden van ernstigere klachten. Op een dergelijk moment heeft de desbetreffende persoon al een zodanige vorm van stress dat deze niet binnen een korte tijd te behandelen is.

Behandeling
Aangezien stress in vele stadia voorkomt is er niet geen behandeling voor het ziektebeeld. Veelal bestaat een behandeling er uit de oorzaak van stress weg te nemen of af te zwakken. Hierbij is vaak een grote rol weggelegd voor psychiaters en of psychologen. Het is hun taak er achter te komen waar de werkelijke oorzaak ligt. Dit gaat vaak in combinatie met andere vormen van therapie. Dit kunnen zijn:
 • ontspanningstherapie
 • sport oefeningen
 • spierversterkende oefeningen
 • medicinale therapie.


 • De medicinale therapie bestaat vaak uit slaaptabletten, ontspannende middelen en antidepressiva. Bij de behandeling zijn vaak maatschappelijke werkers betrokken om samen met de patiŽnt te kijken naar de inrichting van zijn dagelijks leven. Door het anders indelen van het dagelijks leven kan de patiŽnt soms veel beter en gestructureerder zijn dag indelen waardoor bepaalde stressfactoren afnemen. Aangezien er aan stress, en voornamelijk bij posttraumatische stress, ernstige problemen ten grondslag kunnen liggen kan de behandeling een lange periode in beslag nemen.
  Lees voor meer informatie het artikel van
  Dr. J.L. Freed
  Naar boven